Wind waait gunstig voor Sparta in Meldert

Sparta heeft gestunt tegen Meldert. Het versloeg afgelopen zondag de derde in de rangschikking met het kleinste verschil. In extreme omstandigheden had het genoeg aan een doelpunt in het openingskwartier. Het was een wedstrijd die grotendeels bepaald werd door de felle wind. En die was onze mannen gunstig gezind. Sparta profiteerde van het feit dat het in de eerste helft mocht starten met de wind mee. Tijdens het tweede bedrijf had het bovendien de nodige meeval om de deugddoende overwinning over de streep te trekken. 

In een winderig Meldert was de eerste mogelijkheid van de wedstrijd voor de thuisploeg maar Jens Bergmans kwam gevat tussen. Aan de overkant probeerde Sparta te profiteren van de wind in de rug. Na een hoekschop bleef de bal hangen in het pak maar tot drie keer toe konden Marc Louis Van Deun en Stef Steensels niet besluiten. Na deze prangende fase kon Meldert de bal ontzetten en op de counter werd hun flankaanvaller gelanceerd. Jens Bergmans reageerde alert en kwam goed uit. Na 12 minuten kreeg Lille een vrije trap aan de zijlijn. Ben Ceelen zette zich achter de bal en zag zijn harde, goed aangesneden vrije trap richting tweede paal vertrekken. De bal werd licht gedevieerd door Glen Maris waarna de hij in doel verdween: 0-1. Even later werd diezelfde Glen Maris de diepte in gestuurd door Anton De Louweren, maar hij kreeg het leer net niet voorbij de keeper. Aan de overkant kreeg Meldert enkele huizenhoge kansen. Jens Bergmans etaleerde tot tweemaal toe zijn kunsten. Eerst dook hij gevat in de voeten van hun spits. Daarna stond hij pal op een schot van dichtbij. Bovendien stond het vizier van de thuisploeg niet goed afgesteld. Vanop de rand van de zestien werden enkele mooie kansen naast getrapt. Het beloofde een lastige tweede helft te worden. 

Kort na de rust startte Meldert fel. Hun snelle spits raasde de flank af en stiftte de bal van schuin voor doel over Jens. De sterk spelende Ben Ceelen was echter bij de pinken en kon de bal nog net voor de doellijn wegwerken. Lille kwam, mede door de wind, amper over de middellijn. Het kon een beresterke Marc Louis Van Deun goed gebruiken die doorheen de wedstrijd bij elke lange bal enkele verdedigers aan de praat hield met sublieme aannames. Meldert domineerde maar had het moeilijk om door de verdedigende linie te breken. Een voorzet werd doorgekopt en voorbij de tweede paal kon hun spits de bal aannemen en aanleggen. Zijn schicht zoefde voorlangs. De druk nam toe en de thuisploeg probeerde de wind te gebruiken om het tij te doen keren. Een strakke voorzet leek onschuldig maar door de wind zakte de bal en hij likte de dwarsligger. Tien minuten voor tijd maakte hun invaller een actie aan de hoek van de baklijn en hij viseerde de tweede paal. De bal leek te verdwijnen in de winkelhaak, maar de gelijkmaker spatte uiteen op de binnenkant van de paal. Sparta probeerde de match uit te spelen en de overwinning kwam steeds dichterbij. In de absolute slotminuut kreeg Meldert nog een vrije trap vanop de middellijn. De bal werd gedragen door de wind en leek over doelman Jens Bergmans in doel te gaan. Die kon er in extremis nog zijn vingertoppen tegen plaatsen. De bal belandde opnieuw op de binnenkant van de paal. Terwijl iedereen de adem inhield ging het leer niet paal-binnen maar hobbelde het nog juist voor de andere paal uit de goal. Meteen het signaal voor de scheidsrechter om af te fluiten. 

Zo werd het een ongelooflijk zoete overwinning voor Sparta waar niemand op had gerekend. Er was een portie geluk nodig om het resultaat te behalen maar daar zal niemand om malen. Het zijn drie gouden punten. Die kunnen volgend weekend verzilverd worden want dan staat de inhaalwedstrijd tegen Zelem op het programma. Als dan opnieuw gewonnen wordt komt het behoud wel heel dichtbij. (F)


De ploeg: Jens Bergmans, Lieven Hendrikx, Stef Steensels, Ben Ceelen, Ron Steensels, Quinten Mertens, Anton De Louweren, Jan Leynen, Glen Maris (70' Felix Gillardin), Marc Louis Van Deun, Vincent Saelens (88' Siemen Huibers)

 

Volg Sparta Lille