Eerste thuisoverwinning voor Sparta tegen Lummen

Sparta Lille heeft afgelopen zondag voor het eerst dit seizoen een thuisoverwinning geboekt tegen Lummen VV. Verdiend was de zege echter niet te noemen want na een evenwichtige eerste helft, die goed op en neer ging, had Sparta het moeilijk tijdens de tweede helft. Maar Lummen vergat de kansen af te maken en kreeg in het slot van de wedstrijd het deksel op de neus na een knullig tegendoelpunt. 

Geel-zwart kon Lummen, de voorlaatste in de stand, op negen punten zetten. Daarvoor moest wel gewonnen worden op de Bosuil. In tegenstelling tot vorige week kenden we deze keer wel een vliegende start. Al na vier minuten kon Vincent Saelens een mooie voorzet van Glen Maris aan de tweede paal in doel werken. Maar het werd snel duidelijk dat Lummen zich niet zomaar gewonnen zou geven. Enkele minuten later werd een hoekschop van de bezoekers opnieuw voor doel gebracht vanuit de tweede zone. Hun spits kon de bal in de kleine rechthoek (met de hand) controleren en hij schoot de gelijkmaker tegen de touwen. Beide ploegen gingen vol voor de aanval en dat leverde een pak kansen op. Glen Maris verscheen schuin voor doel maar hij zag zijn lage schuiver voorlangs gaan. Kort daarna kreeg Lummen een dot van een kans. Hun spits poeierde een halfhoge voorzet vanop een tweetal meter van de goal nog over de deklat. Aan de overkant had Marc Louis Van Deun een magistrale actie in huis: hij zette een verdediger in de wind met een sleepbeweging en schoof de bal voorbij de doelman. Een verdediger kon de bal nog net in hoekschop tackelen. Even later leed Sparta balverlies op het middenveld en de bezoekers probeerden snel om te schakelen. Het schot van hun flankspeler hobbelde enkele meters naast. Jens Bergmans had een prima parade in huis toen hun diepe spits de bovenhoek viseerde met een harde kopbal. Glen Maris werd even later het straatje in gestuurd maar zijn voorzet was net te scherp voor de aanstormende Vincent Saelens. Op de counter ging hun flankspeler door op snelheid en hij kon de keeper omspelen. De hoek was echter te scherp geworden om de bal nog in het doel te krijgen. De laatste mogelijkheid voor de pauze was nog voor Sparta. Steven Vanherck had een mooie actie en dito pass in huis, maar Vincent Saelens kwam een schoentip te kort om de bal voorbij de doelman te verlengen. Rusten deden we met 1-1 maar er hadden gerust meer doelpunten kunnen vallen. 

In de tweede helft nam Lummen de match resoluut in handen. Het voetbalde enkele goede mogelijkheden bij elkaar en Sparta kreeg geen voet meer aan de grond. De Lummense spits devieerde een voorzet met een volley richting eerste paal, maar Jens Bergmans reageerde attent. Even later had hij een goede redding in huis op een afstandsschot richting benedenhoek. Sparta reageerde toen Stef Steensels een vrije trap van Ben Ceelen richting tweede paal kopte waar Glen Maris de bal in doel gleed, maar er werd gefloten voor een overtreding van onze kapitein. Een vrije trap van Ben vloog een metertje naast de paal. Ron Steensels wist een voorzet aan de tweede paal nog net in corner te werken met een sublieme verdedigende actie. Onze mannen kwam opnieuw goed weg toen een kopbal via de schouder van Ben Ceelen luttele centimeters over de deklat viel. En ook toen hun ingevallen spits alleen voor Jens Bergmans verscheen slaagden de bezoekers er niet in op voorsprong te komen. Onze doelman toonde zich de sterkste in een één tegent één situatie. Lummen leek zichzelf in de voet te schieten toen hun nummer 5 tegen een tweede geel karton aanliep na een stevige tackle op Glenn Brebels. Aan het spelbeeld was dit echter niet te merken. Jens Bergmans onderscheidde zich nog maar eens met een voetreflex in de korte hoek. Een ongeschreven voetbalwet zegt dat wie zijn kansen niet afmaakt, het deksel op de neus krijgt. In minuut 88 rukte Lieven Hendrikx op en hij zag zijn raket vanop 25 meter tegen te paal uiteenspatten. Glenn Brebels pikte de bal op en de bezoekende doelman loste zijn voorzet. Hij wou zijn fout herstellen door zich op de bal te storten maar een verdediger tackelde de bal via de buik van de keeper in eigen doel. Sparta in extase maar toch was de wedstrijd nog niet gedaan. Hun spits kwam nog oog in oog met Jens en zijn schotje hobbelde maar net voorlangs. 

Sparta kwam met de schrik vrij en pleegde in de tweede helft een hold-up. Dat kon echter niemand met een geel-zwart hart deren. Onze mannen doen met de tweede overwinning op een rij een gouden zaak. Het slaat enkele concurrenten terug en klimt zelfs op naar een elfde plaats in de rangschikking. Volgende week wacht een derby op het nagelnieuwe kunstgras van Kadijk. (F)

 

De ploeg: Jens Bergmans, Lieven Hendrikx, Stef Steensels, Ben Ceelen, Ron Steensels, Ruben Van Hertum, Steven Vanherck (73' Glenn Brebels), Wouter Jongeneelen (85' Anton De Louweren), Glen Maris (64' Quinten Mertens), Marc Louis Van Deun, Vincent Saelens

 

Volg Sparta Lille